2016. július 9., szombat

5 túl gyakori hiba fanficeknél || Petra

1.       Még nem jutottál odáig a könyvben/filmben/sorozatban, de azért ezt itt le kell írni!
Tegyük fel, valaki ellopta a főszereplő uzsonnáját, és ahol még Te tartasz, ott mindenki kétségbeesetten keresi a tettest. Aztán három rész múlva kiderül, hogy maga a főszereplő ette meg, csak nem emlékezett rá, mert közben dolgozott valamin. Te pedig csak viszed tovább ennek a szálát, amikor az uzsonna „eltűnése” az egyik központi szál az eredeti történetben, és te csak úgy a tudtodon kívül átírtad, és miután már eljutottál ahhoz a részhez, nehéz lesz a te fanficedben helyrehozni a dolgokat. Oké, nagyon hülye példa, de remélem érthető.
Tehát, mielőtt még nagyban elterveznéd a sorozatban is szereplő rejtélyek szétcincálását, inkább ülj le, és olvasd/nézd csak tovább, és írj akkor, miután végeztél a történettel.

2.       Mi az a karakterhűség?
Szörnyű dolog történt velem… Olvastam olyan Shingeji no Kyojin fanficet, amiben Levi mosolygott…
Ez a pont nem az ellen van, hogy egyáltalán ne írjuk át a karaktereket, és adjunk hozzájuk vagy vegyünk el belőlük tulajdonságokat, hiszen a fanfictionoknak – mint minden más írással kapcsolatos dolognak – pont az a lényege, hogy engedjük szabadjára a bennünk lakozó eszelős, kreatív, elmegyógyintézetből szökött Joyce Boucherünket, és írjuk le, amit kitaláltunk. DE. Ismertetném veletek Rivaille karakterét nagyon röviden. Sosem mosolyog, semmi érzelem nem ül ki arcára, sötét múltja miatt minden egyes érzelmét elrejti, ahhoz ő túl erős, hogy bárki előtt is kitáruljon, inkább hagyja, had emésszék az emlékek szépen lassan belülről. Túl sok mindenkit vesztett már el az életében, neki ettől a ponttól kezdve már mindegy. Minden mindegy. Az egyetlen dolog, ami életben tartja, az az emberiség, akit még meg tud menteni.
Tehát, ha valaki – én – elkezd olvasni egy róla szóló fanficet, ezt várja el. Erre kap egy vigyorgós, bunkó Levit (amikor mindannyian tudjuk, hogy ő egy igazi úriember), és mély letargiába zuhan. Semmi probléma nincsen azzal, hogyha átírjuk a karaktert, csak akkor feltűnően figyelmeztessük az olvasót, hogy ez bizony OOC, (Out Of Character), és teljesen különbözően viselkedik a sorozatban megismert énjétől. Ha ezt megteszed, már csak olyanok jönnek olvasni, akik szívesen látják ezt a Levit.
De ha nem is tervezel OOC-t írni, akkor van néhány tippem, hogyan hozhatod be a történetedbe a karakter egyéniségét, hangulatát, stb.
Minden a megfigyelésen múlik.
Olvasd/Nézd újra azokat a részeket, amiben sokat szerepel és beszél. Milyen a beszédstílusa? Van valamilyen szokása? Kivel milyen hangnemben beszél? Milyen a kapcsolata a környezetével?
Valamint van egy technika, amit én minden karakteremnél alkalmazok, sokat segít, hogy átérezzem a személyiségük és elméjük legmélyebb zugait, és maga a módszer egyszerűnek tűnhet, ügyelnünk kell arra, hogy ne legyen minden karakternél egyforma.
A lényeg az, hogy fölállítasz egy alap szituációt, ami kihívás elé állítja a karaktereket. Például, emberkénk egyedül megy felfele egy liftben, amikor az hirtelen megakad, a lámpák pedig kialusznak. Mi a reakciója? Káromkodik hosszasan? Sírni kezd? Elájul az ijedtségtől?
Mit tesz ezek után? Ha telefonál, kinek? Dörömbölni kezd az ajtón segítségért? Próbálja az ajtót szétfeszíteni?  Utasítást keres a kabin falán ilyen esetekre?
Minden karakternél tedd meg ezt, meg fogsz lepődni, hogy szinte mennyire magától jönnek a megoldások és reakciók J

3.       Ő és Ő összejön? Wooow, milyen meglepő…!
Mindig is lesznek olyan történetek, ahol a drága írónő gondol egyet, alkot egy rettentően „egyedi” OC-t, amely egész véletlenül pont a kiköpött mása – csak épp nőben – az egyik legnépszerűbb férfi szereplőnek. Ugorjunk vissza egy kicsit az előző ponthoz…
Nem egy olyan történetet olvastam, ahol a nő pár fejezet alatt elvarázsolja ezt a karaktert, és hopp, a tízedik fejezet elejére már ki van téve a tizennyolcas karika. Gondoljunk csak bele, egy detektív, aki az életét a munkájának szentelve egész nap monitorok előtt ül, figyelve a gyanúsítottakat, a várost, összebilincseli magát a gyanúsítottal, hogy figyelni tudja 0-24-ig, tesztelésképp kéri a lehetséges gyilkostól, hogy ölje meg őt… mondana valaha csöpögős, extra aranyos bókokkal teli romantikus dolgokat? Nem hinném. ( Egyébként példának L-t, azaz Ryuzakit hoztam fel, a Death Note c. animéből) Tehát a karakterhűség itt is nagyon fontos.
Amióta rendszeresebben olvasok és írok romantikus történeteket egy elvet vallok, legyen szó fanficről, vagy egyéni sztoritól.
Vagy az legyen az érdekes, hogy x kivel jön össze és miért, vagy az, hogy x és y hogyan jön össze, és miért.
Na megy tegyük fel magunknak azt a kérdést, hogy ebben az univerzumban egyáltalán lehetséges-e, hogy a két fél egymásra találjon. Mert hát, nem a legelőnyösebb az, miközben Sokovia pár ezer méter magasan repül, és a többi Bosszúálló próbál küzdeni, amíg a főszereplő és Natasha Romanoff csak egymás száját derítik fel.

4.       Amikor legszívesebben feltennénk „… te egyáltalán tagja vagy a fandomnak?” kérdést
A történet főbb szálainak teljesen ellentmondva, az ottani emberek alapelveit megszegve, új karaktereket behozva, régieket eltörölve tipeg be az illető. Látszik, hogy semmit nem tud a sztoriról, és csak divatból írja – vagy ami rosszabb; megtetszett neki az a kis cuki fiú, a kilencedik részben, és eldöntötte, hogy ő bizony mindenképpen akar írni egy fanficet róla. Amikor se a fiúról, se senkiről nem tud semmit. Semmit.
Azt hiszem, talán ez a legrosszabb mind közül.

5.       Az adatok teljes figyelmen kívül hagyása
Szorosan kapcsolódik az előzőhöz. Ha már veszed a fáradtságot, és oldalakat gépelsz be, akkor nyilvánvalóan nem esik nehezedre megnyitni a Gúglit, és utánanézni néhány dolognak. Ezek Neked nem jelenthetnek sokat, de amikor megrögzött fangirl betéved az oldalra, aki kívülről fújja mindenkinek a magasságát, életkorát, méreteit, az évszámokat, a családfákat, annak egyből szemet szúr a hibád – és nem alaptalanul kezd majd sipítozni. Legyünk pontosak. Az igényességhez hozzátartozik.

3 megjegyzés:

 1. Na én ezért írok csak HP fanficeket. :D Azt ismerem kívülről belülről, másba is csak úgy fognék bele, ha átnézetném egy olyan emberrel, aki sokkal járatosabb benne. :D

  VálaszTörlés
 2. És engem szólnak le, amikor Mira ff-nél szólok, hogy így van a sorozatban, erre én vagyok a hülye xD

  VálaszTörlés
 3. Nagyon egyet tudok érteni. Az 5. ás a 4. (pont fordítva kellett volna, mindegy) ponttal pedig leírtam a legfőbb problémákat.

  Puszi: Rowena

  VálaszTörlés

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony